Voor een ouder is het – zeker vanuit het buitenland – vaak lastig in te schatten wat een kind leert op de basisschool. Wanneer leert uw kind lezen? Wanneer hoort het zijn of haar naam te kunnen schrijven? In welke klas beginnen we met rekenen en sommen? En hoort mijn kind de tafeltjes al te kennen?

In de ideale wereld zou een kind pas aan al het bovenstaande beginnen wanneer het er zelf klaar voor is. Helaas is dit in de praktijk niet uitvoerbaar en zijn er toch enkele richtlijnen. Op deze pagina geef ik een overzicht van wat er globaal in iedere klas geleerd wordt.

 

Groep 1 en 2

In de kleuterklas kunnen kinderen wennen aan het naar school gaan. Samen leren spelen met de klasgenootjes staat zeker het eerste jaar nog voorop. Typische Nederlandse bezigheden in de kleuterklas zijn bijvoorbeeld de timmerhoek en de poppenhoek. Daarnaast komen kinderen regelmatig met knutselwerkjes thuis. In groep 2 wordt ook al langzaam een begin gemaakt aan het ‘leren’. Door veel voor te lezen worden kinderen rustig voorbereid op het lezen dat zij in groep 3 gaan leren.

 

Groep 3

Nu gaat het echt beginnen! Kinderen beginnen met het lezen van woordjes en dat worden al snel korte zinnen. Een vlotte leerling kan aan het eind van het jaar al zinnen lezen van maximaal een regel lang. Ook wordt er een begin gemaakt met het schrijven van letters en woorden.

Natuurlijk wordt er ook begonnen met rekenen. De eerste stap daarbij is natuurlijk het leren van de cijfers. In groep 3 leren kinderen de getallen van 1 tot en met 20. Bovendien maken ze ook de eerste stapjes met voornamelijk optellen. Dit is nog erg visueel en gaat bijvoorbeeld met behulp van een getallenlijn.

 

Groep 4

In groep 4 worden de vaardigheden die kinderen in groep 3 hebben aangeleerd steeds meer geautomatiseerd. Het schrijven van woorden vordert langzaam tot het schrijven van korte zinnen. Daarbij wordt ook al wat aandacht besteed aan spelling maar de echte spellingsregels laten nog minstens één jaar op zich wachten.

Met het rekenen wordt een grote stap gezet wanneer kinderen beginnen met de tafeltjes. Dit is voor veel kinderen wat lastig en daarom moet er thuis natuurlijk geoefend worden.

 

Groep 5

Nu kinderen in groep 5 zitten leren ze steeds langere zinnen (tot ongeveer 10 woorden) te lezen. Ook het schrijven wordt een stukje moeilijker omdat er steeds meer aandacht voor werkwoordspelling komt. Zo komen de beruchte dt-fouten in groep 5 voor het eerst aan de orde.

Bij het rekenen worden de tafeltjes er nu echt ‘ingestampt’. Dat is ook belangrijk want in groep 5 komen ook de deelsommen om de hoek kijken.

 

Groep 6

Vermenigvuldigen zou nu langzamerhand geen geheimen meer mogen kennen. Maar dat geldt nog niet voor de deelsommen en breuken. Het rekenen van groep 6 is voornamelijk gericht op het zelfstandig kunnen maken van allerlei sommen: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen en – aan het eind van het jaar ook – breuken.

Om het schrijven en de spelling te oefenen, worden veel korte verhaaltjes geschreven. Op die manier krijgt de juf of meester goed inzicht waar een leerling nog moeite mee heeft. Daar wordt dan natuurlijk extra aandacht aan besteed.

 

Groep 7

Je kind zit nu echt in de bovenbouw! Dat betekent dat er steeds moeilijkere opdrachten op de hoek komen kijken. Zo wordt bij rekenen ook de begrippen inhoud en oppervlakte geïntroduceerd. Daarnaast blijft het oefenen van allerlei sommen nog steeds erg belangrijk in groep 7. Het komt daarom vaak voor dat kinderen wat huiswerk mee naar huis krijgen.

Bij taal wordt natuurlijk nog steeds aandacht besteed aan spelling. Ook het ontleden komt in groep 7 voor het eerst aan het licht: Wat is de persoonsvorm? Wat is het onderwerp? En wie of wat is het lijdend voorwerp? Met deze vragen beginnen leerlingen in groep 7 zich bezig te houden.

 

Groep 8

Groep 8 is het laatste jaar van de basisschool en dat betekent vaak CITO, musicals, kamp en een afscheid. Maar er moet natuurlijk moet er ook nog geleerd worden. We gaan verder waar de kinderen in groep 7 mee opgehouden zijn, maar de opdrachten worden uiteraard wel een stukje moeilijker. Vaak wordt er in groep 8 niets nieuws meer geïntroduceerd wat betreft taal of rekenen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat er veel geoefend wordt zodat uiteindelijk alles goed blijft hangen.

 

Behalve taal en rekenen krijgen kinderen op de basisschool nog andere vakken. Lees op deze pagina verder.