In de groep 1 t/m 8 leren de kinderen niet alleen rekenen en taal. Ook andere vaardigheden worden aangeleerd en geoefend. Hieronder een aantal onderwerpen die je op elke basisschool tegen kan komen.

 

Lezen en schrijven

Zelf lezen en schrijven hoeft een kleuter nog niet, dat komt wel in groep 3! Voorgelezen worden door vader of moeder is niet alleen erg leuk voor jonge kinderen! Ook oudere kinderen vinden het fijn om voorgelezen te worden. Lekker gezellig samen zijn én je kind leert er ook nog veel van!

Schoolkind

Vanaf 6-7 jaar wordt een kleuter een schoolkind. Je kind gaat nu (klassikaal) dingen leren. De leerkracht legt de lesstof uit en de kinderen kunnen dan zelfstandig aan het werk.

Passend onderwijs

Op alle basisscholen wordt aandacht besteed aan passend onderwijs. Elk kind moet het beste uit zichzelf kunnen halen. Scholen bieden daarom hulp aan kinderen met leer- of gedragsproblemen.

Coöperatief leren

Kinderen die coöperatief leren, werken veel samen in kleine, vaak heterogeen samengestelde groepen. De kinderen leren tenslotte niet alleen van de leerkracht maar ook van elkaar.

Weektaak (plannen)

Na de instructie van de leerkracht gaan de kinderen zelfstandig aan het werk. Veel scholen maken gebruik van een weektaak. In deze weektaak staat precies omschrijven welke opdrachten de kinderen aan het eind van de week gedaan moeten hebben. De kinderen moeten hun werk dus leren plannen.

Sociale vaardigheden

Op veel basisscholen wordt tegenwoordig veel aandacht besteed aan sociale vaardigheden. Door het volgen van trainingen of het spelen van een spel leren kinderen beter met elkaar om te gaan. Bekende trainingen zijn bijvoorbeeld Kanjertraining, Kwink en Vreedzame school.

Plusklas

Een plusklas kom je tegen op scholen waarbij extra aandacht wordt besteed aan kinderen die meer dan het gewone lesprogramma kunnen doen. Vaak gaan de kinderen één of meerdere dagdelen de eigen groep uit om samen een extra opdracht uit te voeren.

Verkeersexamen en kinderpostzegels

In groep 7 doen de kinderen mee aan het landelijk verkeersexamen. Na het slagen van zowel het theoretisch als praktisch examen ontvangen zijn hun verkeersdiploma. Ook doen veel scholen mee aan het verkopen van kinderpostzegels voor een goed doel.

Eindtoets

In groep 8 doen de kinderen mee aan de verplichte eindtoets in de maand april. Tegenwoordig bestaan er naast de welbekende CITO-eindtoets ook andere toetsen zoals Route 8 en de IEP Eindtoets. Deze toetsen worden dus afgenomen nadat je als ouder je kind hebt aangemeld bij het voortgezet onderwijs.

Definitief advies groep 8

Het definitief advies voor kinderen in groep 8 wordt afgegeven vóórdat de eindtoets groep 8 afgenomen wordt. Of je kind toegelaten wordt tot de vervolgschool is dus niet meer afhankelijk van het resultaat van de eindtoets in groep 8. Het definitief advies wordt gegeven op basis van de gegevens door de jaren heen en het advies van de leerkracht van groep 8. Maakt je kind de eindtoets veel beter dan verwacht, dan kan je vragen het definitief advies aan te passen. Het voortgezet onderwijs neem het schooladvies van de basisschool over.

Voortgezet onderwijs

In het laatste jaar van de basisschool worden de kinderen voorbereid op het vervolgonderwijs. Elk kind kiest dan de onderwijsrichting die het best bij hem/haar past. Bij deze schoolkeuze worden de kinderen en hun ouders begeleid door de leerkracht van groep 8. Bezoeken van vervolgscholen kunnen via school geregeld worden. Ook kun je als ouder met je kind open dagen bezoeken om te bekijken welke school het beste bij je kind past.

Na de eindtoets in groep 8

Na het maken van de eindtoets wordt het lesprogramma van groep 8 vaak aangepast. Met een afscheidsfeestje met een musical en vaak ook een schoolkamp sluiten de meeste groep 8-ers hun basisschoolperiode af.