Aan taal en rekenen wordt op de Nederlandse basisschool veel aandacht gegeven. Maar er is natuurlijk ook nog ruimte voor andere leuke vakken. Hieronder zie je een overzicht van de vakken die vaak op school worden gegeven. Voor een aantal van deze vakken bied ik ook ondersteuning aan.

 

Topografie

Ken je de provincies van Nederland en de hoofdsteden? Vaak begint de kennis van de topografie dicht bij huis. Na Nederland komt Europa en de rest van de wereld aan de beurt.
In de bovenbouw krijgen de kinderen het leren van topografie vaak als huiswerk mee. Na het leren mogen de kinderen dan tijdens een topo-toets hun kennis tonen.

Engels

Engels is voor veel kinderen in Nederland een tweede taal. Veel scholen bieden dit vak pas in groep 7 en 8 aan, als de kinderen alle onderdelen van de Nederlandse taal beheersen. Steeds meer scholen beginnen al met de Engelse les bij jonge kinderen, omdat kinderen dan sneller een tweede taal kunnen leren.

Begrijpend lezen

Begrijpend lezen is een belangrijk onderdeel van het leren op school. Om de inhoud van een tekst goed te kunnen begrijpen moet je de tekst goed kunnen lezen. Tijdens de lezeen begrijpen lezen leren de kinderen waar ze op moeten letten. Wat zijn belangrijke woorden, hoe is de tekst opgebouwd, waar staat informatie die je zeker niet mag vergeten.

Het is fijn als kinderen het begrijpend lezen goed onder de knie hebben. Kinderen begrijpen de teksten met informatie bij geschiedenis, aardrijkskunde, natuurkunde en andere vakken veel sneller.

Geschiedenis en aardrijkskunde

Natuurlijk beginnen we in de onderbouw dicht bij huis. Bij geschiedenis gaan we kijken wat er in het verleden gebeurd is. Eerst bekijken we het gezin en de familie. Daarna gaan we verder met de geschiedenis van Nederland, Europa en de wereld. Dit geldt ook voor aardrijkskunde. Eerst gaan we op pad in onze eigen omgeving en de reis gaat steeds verder, zodat we steeds meer van de wereld leren zien.

Verkeersles

In groep 7 doen de meeste kinderen in Nederland mee aan het landelijk verkeersexamen. De kinderen moeten een toets maken waar hun kennis op papier wordt bekeken. Daarna moeten ze op de fiets in de omgeving van hun school een fietsroute rijden. Hier wordt dan gekeken of de kinderen de theorie ook in de praktijk kunnen brengen. Zijn ze voor beide tests geslaagd dan ontvangen ze het felbegeerde verkeersdiploma. In de groep 1-6 leren de kinderen de regels in het verkeer. Bij het leren van de kleuren in de kleutergroepen komt natuurlijk de regels rondom het stoplicht voorbij. In de volgende groepen leren de kinderen elk jaar meer verkeersregels die ze dan zelf kunnen toepassen in de praktijk. Na groep 8 houd het natuurlijk niet op! Ook in groep 8 wordt nog aandacht besteed aan hoe we met elkaar om moeten gaan in het verkeer.

Tekenen en handvaardigheid

Tekenen en knutselen staan ook op het programma op de basisschool. Naast de hierboven genoemde vakken is het ook belangrijk dat de kinderen creatief bezig zijn. Natuurlijk zijn er kinderen die heel creatief zijn. Andere kinderen worden begeleid om ook met deze vakken te leren omgaan. Werken met papier kan heel leuk zijn, maar als er mogelijkheden zijn om met hout, metaal of andere materialen te knutselen zal een basisschool die zeker aanbieden.

Presenteren

Een presentatie geven voor een groep? Voor sommige kinderen is dat geen enkel probleem. De juf /meester biedt natuurlijk begeleiding bij het geven van een spreekbeurt of boekbespreking. Hoe maak je een presentatie en hoe sta je voor een groep? Dit leer je op school. Vanaf groep 6 staat ieder kind wel een keer voor een groep en vertelt over een onderwerp dat hij/zij erg interessant vindt of over een superleuk boek.

Werkstukken maken

Een werkstuk maken op de computer? De meeste kinderen vinden het leuk om aan een werkstuk te werken. Teksten worden geschreven op papier, maar steeds meer wordt een computer of tablet ingezet. De layout wordt natuurlijk ook door de kinderen zelf verzorgd.

Huiswerk

Op veel scholen in Nederland krijgen de kinderen vanaf groep 7 wekelijks huiswerk mee. Aan de kinderen van groep 8 worden natuurlijk hogere eisen gesteld als voorbereiding op het voortgezet onderwijs.