Kinderen veilig op internet ja of nee?

geplaatst in: blog | 0

Vandaag heb ik samen met een groep kinderen gepraat over een onderwerp dat de kinderen echt aanspreekt.

Een vraag van één van de kinderen bij binnenkomst over foto’s op facebook roept al snel veel vragen op. Dus maakten we aan het eind van de middag gewoon even tijd om hier samen over te praten.

Middenbouw

Snel maakten we een kring en de kinderen begonnen spontaan te vertellen over hun ervaringen met internet. De één heeft het direct over zijn of haar eigen youtube-kanaal. Een ander geeft aan dat hij/zij van haar ouders niet op facebook mag omdat de ouders zelf ook niet op facebook zitten. Al snel volgt de rest ook: “Als ik later groot ben, mag ik ook niet op facebook!” “Wij hebben thuis allemaal Apple-apparaten.” “Als ik 10 jaar ben krijg ik een iPhone!” “Wat is een apenstaartje eigenlijk?”

Tijdens zo’n gesprek merk je heel snel dat de kennis en ervaring van kinderen uit de middenbouw over dit onderwerp totaal verschillend is. Een aantal kinderen heeft er samen thuis over gesproken, anderen hebben geen idee waar je het over hebt. Kinderen hebben veel vragen over internet over bijvoorbeeld facebook en youtube.

Foto’s op internet

We praten over foto’s en filmpjes op internet. Wat doe je zelf en wat doen anderen? “Als ik zelf geen foto’s op internet zet, dan kan er toch geen foto van mij op internet komen?!”
Dat klasgenootjes (zeker in hogere groepen) toch foto’s of filmpjes op internet zetten waar jij op zou kunnen staan, daar staan een aantal kinderen helemaal niet bij stil.

En dan … worden ook eigen ervaringen gedeeld: “Toen ik ergens was, maakten oudere kinderen foto’s of filmpjes met hun mobiel. Dat hebben we toen tegen de leiding gezegd.” Voor deze oplossing die de kinderen zelf al gevonden hadden, geef ik ze als computerjuf natuurlijk ook een grote pluim! Daarom:

Praat erover als je je niet fijn voelt, als er dingen gebeuren met een mobiele telefoon die je niet leuk vindt!
Praat er thuis over! Of praat met de leiding van je club of met je juf of meester op school!

Veilige omgeving

Tijdens ons gesprek was iedereen het er over eens! Dit was een fijn (serieus) gesprek waarbij iedereen kon vertellen wat hij of zij over dit onderwerp kwijt wilde. Er werd heel fijn naar elkaar geluisterd en meegedacht aan oplossingen. Als computerjuf gaf ik ze nog mee dat ze over dit onderwerp altijd bij me langs mogen komen. Ook ouders/verzorgers zijn van harte welkom.

Het is tenslotte belangrijk dat kinderen zich veilig voelen, veilig zijn.
Thuis, op school, bij verenigingen etc. etc. Gewoon overal en altijd. Ik draag daar graag een steentje aan bij.

Vragen? Aarzel niet!

Dus als je vragen hebt…. aarzel niet en neem contact met me op! Want naast juf Lida ben ik ook computerjuf Lida!