Juf Lida naar Noorwegen?!

geplaatst in: blog | 0

Tijdens je vakantie aan je werk denken? Als ik op vakantie naar het noorden (Scandinavië) ga heb ik voor mezelf een aantal ‘doelen’: elanden spotten (in het wild), rendieren zien, loppissen bezoeken (op zoek naar leuke hebbedingen en boeken) en een kijkje nemen in een echte Scandinavische school. Dat laatste is in de zomer bijna onmogelijk omdat de kinderen daar tijdens onze vakantie ook lekker genieten van hun zomervakantie (van 9 weken).

Maar gelukkig is daar altijd wel een oplossing voor te vinden! In veel dorpen hebben ze een oude school bewaard en deze is voor het publiek te bezoeken. De meeste schooltjes zien eruit alsof de meester in de 19e eeuw de deur heeft dichtgedaan en deze pas een paar jaar terug weer opnieuw is geopend. Alle tafeltjes staan nog op dezelfde plek, de schoolboeken liggen opengeslagen en de schoolplaten van de laatste les hangen nog aan de muur. 

Als moderne juf kan ik hier echt urenlang met open mond rondkijken!

Afgelopen vakantie hebben we ook een trektocht van een paar weken in Noorwegen gemaakt. Tijdens een van onze tripjes door het prachtige Noorse landschap viel ons oog op een bord aan de kant van de weg ‘Velkommen til Saltdal museum’. Het was erg rustig dus Kyara mocht ook even haar pootjes strekken om samen met Harmke het museum met oude gebouwen te bekijken. Eén van de gebouwen bleek zo’n oude school te zijn en natuurlijk kon ik het niet laten daar even binnen te lopen.

Naast herkenbaar materiaal, bijvoorbeeld de filmpjes in de kokertjes en de bijbehorende informatieboekjes, hing en lag er nog veel meer oud schoolmateriaal. Hier in het noorden doet men niet moeilijk! Als je met respect het materiaal behandelt, mag je gewoon alles van heel dichtbij bekijken en aanraken. Oude schoolboekjes, prachtige wandplaten, telramen… echt te veel om op te noemen..

Eerder was ik al eens in een IJslands en Zweeds schooltje geweest en nu kan ik dus ook Noorwegen van mijn lijstje afvinken. Maar mocht ik er volgend jaar nog eentje tegenkomen, wip ik er gewoon weer binnen want dit verveelt nooit!