Wel of geen foto’s van mijn kinderen online?

geplaatst in: blog | 0

Op veel scholen wordt het onderwerp kinderen op foto’s op een schoolwebsite aan het begin van het nieuwe schooljaar onder de aandacht gebracht, zeker door de komst van de AVG. Een onderwerp dat veel vragen oproept en helaas nog zo weinig antwoorden geeft.

Reacties van ouders (verzorgers):

‘Op het formulier heb ik aangegeven dat mijn kind niet op de website en facebookpagina van de school mag!’
‘Ik heb geen bezwaar, de school houdt rekening met onze kinderen. Gekke (vervelende) foto’s worden gewoon niet online gezet!’
‘Van mij mogen de foto’s ook op de website! Ik plaats ook foto’s van mijn kinderen op mijn facebookpagina!’
‘Kinderen mogen op de foto op de schoolwebsite, facebook, nadat ik de foto zelf gezien heb!’

Een masker op tijdens een bezoek naar de dierentuin?

Van de week stond een dierentuin in de publiciteit. Alle kinderen die naar de dierentuin kwamen kregen een masker.
Als ouders geen foto’s van hun op internet plaatsen is dat geen garantie dat je kinderen niet op internet te vinden zijn.

Mijn kind toch zichtbaar online, zonder mijn toestemming!

Andere bezoekers, die niks met jou of je kind te maken hebben, maken foto’s van hun bezoek aan de dierentuin. Later plaatsen ze hun leuke familiefoto’s op internet, bijvoorbeeld op hun facebookpagina. Op die foto’s staat toevallig ook jouw kind. En zonder dat je zelf iets onderneemt staat jouw kind online. Die foto kom jijzelf misschien wel nooit tegen! Jouw kind staat dan toch op internet! De dierentuin wilde met hun maskers een oplossing bieden. Kinderen voorzien van een leuk masker zijn dan niet te herkennen, mochten ze op een foto staan die later op internet verschijnt.

Maskers op? Die oplossing kende en gebruikte ik al! Ook tijdens de Vikingles hebben de kinderen eerst een Vikingmasker gemaakt, zodat ze op foto’s onherkenbaar zijn!

 

Kinderen beschermen op internet! Wat kunnen we doen?

We mogen toch verwachten dat de webmasters of leerkrachten van scholen serieus kijken naar foto’s die ze op de website en facebookpagina van de school plaatsen. Scholen gaan hun kinderen niet (bewust) compromitteren! Geen leerkracht wil zijn/haar kinderen in gevaar brengen door ‘gekke’ ‘vervelende’ foto’s te plaatsen! Mocht er onverhoopt toch foto’s online komen, geef je dat als ouders direct door, zodat actie ondernomen kan worden.

Hieronder laat ik nog een paar oplossingen zien. Ieder heeft natuurlijk z’n voor- en nadelen. Wat spreekt jou het meeste aan?

  1. Gezichten van kinderen onzichtbaar maken ‘blurren’ (lastig voor niet photoshoppende juffen en meesters)
  2. Plaatsen van emotions (heel vrolijk, maar niet echt realistisch)
  3. Plaatsen van balkjes. (tsja, dat roept weer andere associaties op 🙂 )
keuze 1 – met een blur
keuze 2 – emotions
keuze 3 – (witte) balkjes

 

NB. De foto van Kyara, die naar al haar vriendjes in de school kijkt, is gemaakt door iemand die hart voor Kyara’s vriendjes en vriendinnetjes in de klas heeft.