Een presentatie of werkstuk op de basisschool?

geplaatst in: blog | 0

Mogen wij een ‘presentatie maken’ op de computer? Een veel gestelde vraag in een groep 6, 7 of 8. Kinderen zijn razend enthousiast om een Powerpoint (of Google-) presentatie op de computer te maken.

Ook willen de kinderen liever een verhaal op de computer schrijven (Word of Google documenten). Kinderen vinden het veel fijner om hun verhaal te typen dan te schrijven. Een groot voordeel is dat je eenvoudig je fouten kunt verbeteren. Een afbeelding toevoegen en de letters een ander kleurtje geven zijn ook favoriet.

Helaas worden de kinderen vaak ‘losgelaten’ op de computer. Ze gaan aan de slag en weten vaak niet wat de mogelijkheden zijn waar ze gebruik van kunnen maken. Ze kijken bij hun buurman/vrouw als die bezig is met de titel. De titel van het werkstuk of presentatie is in hun ogen veel belangrijker dan de rest van het verhaal of presentatie! Als je kinderen 3 uur de tijd geeft voor hun verhaal of presentatie zie je in de praktijk dat ze meer dan de helft van de tijd bezig zijn met de titel of de kleur en grootte van het lettertype. Dan blijft er nog wat tijd over voor het zoeken van de juiste afbeeldingen. Als je dan geluk hebt…. blijft er ook nog een half uurtje over voor de inhoud.

Vorig jaar heb ik kinderen van groep 4 op de computer hun verhaal laten schrijven. Ze moesten eerst hun verhaal typen, zonder iets aan de lettergrootte en letterkleur te wijzigen. Hadden ze hun verhaal geschreven, dan mochten ze, na goedkeur van mij, aan de slag met het lettertype en andere aanpassingen. Kinderen bleven razend enthousiast en het resultaat was super lange en goed geschreven verhalen, soms wel meer dan 2 A4-tjes lang!

Om te laten zien hoe het NIET moet, kun je natuurlijk even onderstaand filmpje bekijken.