Hoofdletters en kleine letters door elkaar?

geplaatst in: blog | 0

Valt jou dat ook op?

Dat kinderen op de basisschool (maar ook later), als ze een verhaal schrijven, vaak de hoofdletters en kleine letters door elkaar gebruiken? In één woord zie je dan zowel kleine en hoofdletters. Kan iemand me uitleggen hoe dat komt? Wordt er op scholen misschien geen schrijfonderwijs meer gegeven?

In de taalmethodes die ik tegenkom op de scholen waar ik vervang worden de regels van het gebruik van hoofdletters en kleine letters goed uitgelegd. In de oefeningen in de bijbehorende werkboeken plaatsen de kinderen de hoofdletters op de juiste plaats. Toch is het voor kinderen blijkbaar niet duidelijk waar zij bij het schrijven van een verhaal die hoofdletters moeten plaatsen.

Vorig jaar heb ik bij een langdurige vervanging in groep 4 de kinderen verhalen laten schrijven, zowel in hun schrift als op de computer. Op de computer is het natuurlijk niet zo moeilijk. Die plaatst, als je aan het eind van de zin een punt, vraagteken of uitroepteken geplaatst heeft, aan het begin van de volgende regel zelf wel een hoofdletter. Binnenkort kom ik de kinderen, nu in groep 5, weer tegen. Ik ben heel benieuwd of zij nog weten wanneer ze hoofdletters moeten plaatsen. Hopelijk staat er een schrijfopdracht in het dagprogramma als ik in hun groep vervang. En anders vraag ik wel even of ze een verhaal voor me willen schrijven. Ik laat het je natuurlijk even weten of mijn bijdrage vorig jaar resultaat heeft opgeleverd.